Malina to owoc bardzo doceniany
Maliny to owoce miękkie, które na dobre zagościły w naszej narodowej gospodarce rolnej. Królują zwłaszcza w województwie lubelskim i podlaskim, gdzie znajduje się wiele plantacji tego owocu. O województwach tych mówi się nawet, że są one zagłębiem malinowym i ważnym ośrodkiem uprawy malin nie tylko na skalę krajową, czy europejską, lecz nawet na skalę światową. Plantacje malin znajdują się także w innych częściach Polski, lecz nie na taką skalę, jak na wschodzie kraju.
Czym jest malina?
Maliny posiadają wiele odmian. Odmiany te pochodzą ze skrzyżowania ze sobą różnych gatunków malin, jak i skrzyżowania malin z jeżynami. Maliny są owocami miękkimi, o czerwonej i bordowej barwie, która jest dominująca wśród malin. Lecz mogą one mieć także kolor biały, czarny, fioletowy lub żółty i nazywane są wtedy jeżynami. Jednak najbardziej znane i uprawiane na wielką skalę są maliny koloru czerwonego i bordowego. Im malina bardziej dojrzała, tym kolor czerwony jest intensywniejszy, a nawet zmienia się w kolor bordowy. A owoc staje się słodszy. Maliny można jeść bezpośrednio po zerwaniu i opłukaniu ich w wodzie, jak i można przetwarzać je termicznie. Najbardziej znany jest sok z malin i konfitura z malin.
Cenne właściwości malin
Nie tylko konfitura z malin posiada świetny smak i zapach, lecz również sok z malin jest bardzo pachnący i smaczny. A na dodatek dzięki właściwościom leczniczym stosowany jest on w przypadku przeziębienia, kaszlu, czy gorączki. Malina jest rośliną leczniczą i bardzo wskazaną dla naszego organizmu, gdyż zawiera cenne witaminy i minerały. Działa na organizm człowieka odżywczo, wzmacniająco i uodparnia go na zarazki i bakterie. W malinach znajdują się kwasy organiczne takie, jak kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas salicylowy oraz cukry, pektyny, antocyjany, jak i lotne związki zapachowe. Jest w niej witamina C, E, B1, B2, B6. Są najważniejsze dla organizmu człowieka związki chemiczne, jak magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor, sód, cynk.
Zastosowanie malin
Malina, to bardzo zdrowy i odżywczy owoc i na szczęście coraz bardziej doceniany w Polsce, w Europie i na całym świecie. Owoce malin można jeść na surowo, jak i przetwarzać z zamiarem pozostawienia przetworów na zimę. Konfitura z malin i sok robione są zazwyczaj od ręki. Lecz maliny można wykorzystywać także po pewnym czasie pod warunkiem, że są zamrożone. Najlepiej mrozić je pojedynczo, a potem zsypać do woreczka i włożyć do zamrażalki. Takie maliny można przez całą zimę używać do dekoracji ciast zalewając je na przykład galaretką.

Czy suszone warzywa są zdrowe?
Jaka maszynka do pierogów?
Co warto włączyć do diety domowego gryzonia?
Dla kogo polecana jest dieta na redukcję 2000 kcal?
Wskazania i przeciwwskazania do stosowania diety Marii Dąbrowskiej
Żywienie pozajelitowe – przebieg i wskazania