Czy suszone warzywa są zdrowe?
Suszone warzywa zyskały w ciągu ostatnich kilku lat wielką popularność. Kupujemy je bardzo chętnie i używamy jako przyprawy i składnika wielu, różnorodnych dań. Na rynku znaleźć można zarówno mieszkanki, jak i pojedyncze warzywa. Dostępne są obecnie w większości sklepów spożywczych. Czy na pewno są zdrowe?
Czy suszone warzywa mają tyle samo witamin co świeże?
Wiele osób zadaje sobie pytanie o to, czy warzywa w wersji suszonej mają tyle samo witamin i innych składników odżywczych, co warzywa świeże. Wiele zależy od tego, jak działa dany producent suszonych warzyw, a konkretniej od sposobu, w jaki warzywa są suszone. Przy odpowiednim doborze temperatury i czasu suszenia (różne dla różnych gatunków warzyw) ilość składników odżywczych nie zmniejsza się w znacznym stopniu.
Nie bez znaczenia jest również to, jakie warzywa zostały użyte do suszenia. Dobrej jakości surowiec zawsze oznacza lepszy produkt. Dlatego też należy zawsze wybierać sprawdzonych, cieszących się uznaniem i dobrą opinią producentów suszonych warzyw. Najlepsze produkty tego rodzaju powstają z warzyw odpowiednio wyselekcjonowanych, właściwych odmian i zebranych w najlepszym momencie.
Czy suszone warzywa mają dodatki?
Warto zadać sobie pytanie o to, czy do suszonych warzyw dodawane są jakieś potencjalnie szkodliwe substancje, jak konserwanty, barwniki, aromaty i inne. Niestety, ale czasem tak jest. W tym przypadku producent suszonych warzyw również ma duże znacznie.
Wybierając producenta o odpowiedniej renomie, uzyskujemy pewność, że warzywa nie zostały wzbogacone żadnymi, niekorzystnymi dla zdrowia konserwantami i innymi dodatkami. W tym kontekście należy powiedzieć o bardzo ważnej rzeczy. Nie zawsze warto sugerować się wyglądem suszonych warzyw. Często mniej atrakcyjny wygląd świadczy właśnie o braku chemicznych dodatków.
Jak przechowywać suszone warzywa?
Kupienie suszonych warzyw to nie wszystko. Wybór nawet najlepszej jakości produktu na nic się nie zda, jeżeli nie będzie on odpowiednio przechowywany.
W przypadku suszonych warzyw najlepiej postawić na szczelnie zamykane plastikowe pojemniki (certyfikowane do przechowywania żywności). Ważne jest też to, żeby warzywa przechowywać w suchym, osłoniętym od światła miejscu i w średniej temperaturze.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik.