Buraczki w occie
Buraki coraz częściej pojawiają się na stołach podczas pory obiadowej. Nic dziwnego, są one naprawdę smakowite i niesamowicie zdrowe. Zasmażane, w occie, z chrzanem, tarte, marynowane, na słodko? Wiele osób zastanawia się nad tym, jakie buraczki przygotować, aby zasmakowały one wszystkim. Przepisów jest naprawdę wiele.
Pyszne buraki dla całej rodziny
Buraczki w zalewie octowej znane są od wielu lat. Smakują one praktycznie wszystkim – zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu – co z całą pewnością jest ogromną zaletą. Do przygotowania takich buraczków będziemy potrzebować kilogram wcześniej wspomnianych warzyw, ocet, sól, cukier, kilka ziaren ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu, a także liście laurowe. Wiele osób dodaje również goździki lub kminek. Przed przygotowaniem zalewy koniecznością jest umycie buraków i ich obranie. Następnie warzywa trzeba ugotować. Małe buraki będą gotowe już po pół godziny. Kiedy ostygną można je pokroić w mniejsze części i wyłożyć do czystych słoiczków. Z wcześniej podanych składników trzeba zagotować zalewę. Kiedy będzie ona gotowa, zalewamy buraki, które znajdują się w słoikach. Oczywiście, trzeba pamiętać o pasteryzacji. Jest to naprawdę bardzo ważne. Buraczki w occie z tego przepisu na pewno zasmakują wielu osobom.
Dodatek do pysznego obiadu niedzielnego
Buraki mają naprawdę wiele wartości odżywczych. Zawierają cenny kwas foliowy, który powinien być spożywany przez kobiety, które są w ciąży. Oprócz tego w swoim składzie posiadają witaminę C, witaminę A oraz beta-karoten. Dodatkowo, warto wspomnieć o tym, że buraczki zawierają składniki mineralne, które są bardzo ważne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. W takim warzywie można znaleźć: potas, mangan, magnez, miedź, fluor oraz wapń. Regularne spożywanie buraków wpływa pozytywnie na stan zdrowia. Warzywa tego typu są polecane osobom, które chorują na anemię. Jak widać, mają one naprawdę wiele zalet. Buraczki w occie przygotowuje się dosłownie chwilę, a można spożywać je całą zimę, jeśli przygotuje się wystarczającą ilość słoiczków. Takie przetwory będą zbawienne podczas zimy. Nie da się ukryć, że buraki stymulują produkcję czerwonych krwinek, a także są w stanie w naturalny sposób oczyścić krew. Powinno się je jednak spożywać każdego dnia.
Buraczki w occie mogą być świetnym dodatkiem do obiadów rodzinnych. Z pewnością każdy będzie zachwycony z takich smaków, ponieważ warzywa te są dość słodkie, a w połączeniu z octem smakują naprawdę rewelacyjnie.