Hurtownia opakowań jednorazowych – zaopatrzenie dla gastronomii
Pojemniki jednorazowe na żywność czy zakupy są codziennością. Choć martwi ogromna ilość tych zużytych oraz ich wpływ na środowisko, to jednak ich funkcjonalność jest tak duża, że trudno sobie wyobrazić świat bez jednorazówek. Tym bardziej że opakowania jednorazowe dla gastronomii nie muszą powstawać z niebezpiecznego plastiku.
Z czego można produkować pojemniki jednorazowe?
Nowoczesne technologie produkcji jednorazowych naczyń i opakowań odchodzą powoli od materiałów sztucznych o długim okresie rozpadu. Użyteczność naczyń musi iść w parze z ich przyjaznością dla środowiska. Opracowywane są więc sposoby syntetyzowania polimerów poddających się recyklingowi, wykorzystuje się surowce wtórne, a przede wszystkim zastępuje się plastik nowymi materiałami. Hurtownia opakowań jednorazowych to miejsce, gdzie znajdziemy opakowania jednorazowe dla gastronomii wyprodukowane z masy papierowej, drewna, skrobi kukurydzianej, otrąb pszennych, trzciny cukrowej, aluminium – wszystkie wymienione surowce są biodegradowalne lub po recyklingu nadają się do ponownego wykorzystania.
Hurtownia opakowań jednorazowych – asortyment
Hurtownia to miejsce, gdzie zaopatrują się podmioty prowadzące działalność gastronomiczną wykorzystujące pojemniki i naczynia jednorazowe. W praktyce oznacza to niemal wszystkich – nawet jeśli restauracja nie ma w ofercie dań na dowóz czy na wynos, to potrzebuje aluminiowych form do wypieków, słomek do napojów czy papierowych serwetek.
Wśród klientów hurtowni z naczyniami i pojemnikami jednorazowymi są właściciele mobilnych punktów gastronomicznych – street food nie może obejść się bez jednorazowych kubeczków, tacek, torebek na frytki, papierowych rożków czy kopert na frytki, kebaby czy inne potrawy, tacek do podtrzymywania zapiekanek oraz sztućców jednorazowego użytku.Jednorazowe naczynia i pojemniki mają także znaczenie dla odbiorców indywidualnych – używanie takich wyrobów jest wygodne podczas imprez plenerowych. Dzieci spożywające napoje z papierowych kubeczków są bezpieczne, widelce ze skrobi kukurydzianej nie zrobią nikomu krzywdy, a miseczki z trzciny cukrowej są lekkie i przyjazne przyrodzie.Dostawcy naczyń jednorazowych zaopatrują również podmioty zajmujące się organizacją targów, koncertów, imprez sportowych, eventów. W przypadku imprezy, na której należy obsłużyć setki czy tysiące gości liczy się czas i dobra organizacja pracy – jednorazowe opakowania dla gastronomii są doskonałym rozwiązaniem logistycznym, a przy tym kosztują niewiele.
Pojemniki jednorazowe w czasach pandemii
Zagrożenie ze strony patogenów biologicznych, z którym świat zmaga się od kilku miesięcy zmieniło nasze życie – działalność wielu podmiotów w rygorze sanitarnym może odbywać się wyłącznie dzięki używaniu jednorazowych pojemników czy naczyń. Gdy obsługa gości w restauracjach jest zakazana, to właściciele mogą prowadzić działalność sprzedając żywność na wynos lub dowóz – jednorazowe opakowania zapewniają bezpieczeństwo sanitarne.