Koncentrat barszczu czerwonego
Barszcz czerwony znany jest już od średniowiecza. Jego spożycie wpływa pozytywnie na organizm. Najczęściej barszcz podaje się z ziemniakami, czy uszkami, ale także jako dodatek do dań. Zupa jest bardzo smaczna, jednak jej przygotowanie wymaga czasu. Bardzo pomocny podczas gotowania jest koncentrat barszczu czerwonego, po który sięga coraz więcej osób.
Czy warto używać koncentratu barszczu czerwonego?
Koncentrat barszczu czerwonego to zagęszczony sok z buraków ćwikłowych z wieloma przyprawami, który pomoże uzyskać wspaniały aromat i smak potrawy. Do jego zakupu może przekonać nas niewielka cena i możliwość łatwego przechowywania.
Przed zakupieniem odpowiedniego koncentratu warto przeanalizować etykiety i wybrać taki, który posiada jak najlepszy skład. Produkt wybrany uważnie powinien zawierać jak największą ilość buraków.
Jaki barszcz powstaje z koncentratu?
Koncentrat barszczu czerwonego z przyprawami, może nadać zupie wyjątkowy smak i sprawić, że będziemy cieszyć się jego zapachem.
Jednym ze sposobów jest dodanie produktu do bulionu. Rozcieńczony koncentrat pozwoli utrzymać piękny czerwony kolor zupy.
Barszcz z koncentratu może być czysty, klarowny lub zabielany śmietaną, czy kefirem. Wybierając rodzaj gotowanej zupy nie wpłynie na zmniejszenie intensywności zapachu przypraw. Koncentrat można wykorzystać przy przygotowaniu chłodnika, który zazwyczaj spożywa się w upalne dni. Na koncentracie można również ugotować barszcz ukraiński, który wymaga dodania większej ilości warzyw.
Czy barszcz może mieć działanie prozdrowotne?
Jak już wcześniej wspomniano barszcz jest zupą smaczną, zdrową i pełną witamin. Warto zwrócić uwagę, aby w składzie produktu znajdowały się również zioła. Dobrze, żeby koncentrat nie zawierał konserwantów, czy szkodliwych barwników i niezdrowych aromatów.
Barszcz przede wszystkim wzmacnia układ krwionośny, poprawia pracę układu pokarmowego i trawiennego, a także posiada właściwości oczyszczające organizm. Częściej sięgają po zupę osoby z wrażliwymi jelitami, cukrzycą lub na diecie lekkostrawnej.