Susz warzywny jako sposób na ekonomiczne przetwórstwo
Suszenie warzyw i owoców, a także innych produktów spożywczych, jest niezwykle przydatnym procesem, szeroko wykorzystywanym w przemyśle spożywczym. Często nie zdajemy sobie sprawy z faktu, jak szeroko jest on wykorzystywany w różnych produktach. Można rzec, że susz warzywny znajdziemy niemalże wszędzie!
Bezpieczny sposób na skuteczne przetworzenie warzyw i owoców do celów spożywczych
Dzięki suszeniu można zapobiegać wielu reakcjom chemicznym, związanym z potęgowaniem się ilości drobnoustrojów bytujących na żywności. To także możliwość uzyskania lżejszego, łatwiejszego w przenoszeniu i rozdysponowywaniu produktu, dzięki czemu możliwe jest obniżenie kosztów transportu czy magazynowania. Od jakości przeprowadzenia czynności suszenia zależy bardzo wiele. Jeśli proces zostanie przeprowadzony prawidłowo, można w dużym stopniu modyfikować właściwości produktu – w szczególności mowa tutaj o warzywach i owocach. Stąd też niezwykle istotną kwestią jest zachowanie pełnej higieny i czystości w warunkach wytwarzania suszu.
Niełatwy proces suszenia warzyw, w którym łatwo o pomyłkę
Susz warzywny podczas procesu osuszenia ulega nieodwracalnym zmianom strukturalnym. Występuje diametralna zmiana rozmiaru warzywa, końcówki mogą zostać przypieczone i sklejone, co przekłada się bezpośrednio na końcową jakość gotowego produktu. Wymagane jest wykorzystanie profesjonalnej infrastruktury, aby zapobiec niepożądanym skutkom. Nie chodzi zatem tylko o zachowanie odpowiedniej temperatury czy dobrej wentylacji w suszarni, ale również należy zadbać o odpowiednie rozmieszczenie suszonych półproduktów, ich grubość, odległość od źródła ciepła i innych czynników.
Gdzie produkuje się susz? Nie tylko wielkie fabryki i przedsiębiorstwa
Zwykle są to duże przetwórnie żywnościowe, które również specjalizują się w mieszaniu, zamrażaniu czy tworzeniu nowych produktów z wykorzystaniem suszu warzywnego bądź owocowego. Susz warzywny można otrzymać także w domowych warunkach, korzystając z profesjonalnych osuszaczy, bądź wykorzystując urządzenia elektryczne. Coraz częściej możemy także odnotować aktywność niewielkich przedsiębiorstw wykonujących przetwory warzywne, dopiero co raczkujących na rynku żywnościowym.

Czy suszone warzywa są zdrowe?
Jaka maszynka do pierogów?
Co warto włączyć do diety domowego gryzonia?
Dla kogo polecana jest dieta na redukcję 2000 kcal?
Wskazania i przeciwwskazania do stosowania diety Marii Dąbrowskiej
Żywienie pozajelitowe – przebieg i wskazania