Właściwości soku z aronii
Jesień to sezon bardzo grypowy. Wiele osób boryka się z obniżoną odpornością, przez co z łatwością łapią one różne infekcje. Z pewnością, nie da się zupełnie wyeliminować zachorowania w tym czasie, ale mimo to, warto wzmocnić swój organizm przed tym chorobowym okresem. Najlepiej zrobić to w sposób naturalny.
Co dobrego ma dla nas natura?
Natura dała nam wiele dobrego. Wystarczy tylko umieć wykorzystać jej dary. Są ludzie, którzy doskonale znają się na właściwościach roślin i przez całe życie leczą się wyłącznie naturalnymi metodami. To duże przeciwieństwo do osób, które podczas każdej infekcji łykają antybiotyki. Warto pokusić się o połączenie zdobyczy farmacji i naturalnych metod leczenia, w trakcie walki z chorobą. Na odporność świetnie działają na przykład czosnek, napar z liści malin czy sok z aronii.
Właściwości soku z aronii
Aronia to krzew o małych, niepozornych owocach, przypominających nieco swym wyglądem borówki lub jagody. Sam smak aronii jako takiej nie zachwyca. Mimo, to przerobiona w odpowiedni sposób aronia do mięsa pasuje idealnie! Sok z aronii warto przygotowywać każdej jesieni. Taką nalewkę można stosować każdego dnia, w okresie największych zachorowań na infekcje. Aronia podnosi odporność, dzięki zawartości biflawonoidów, witaminy C oraz E. Co ciekawe, świetnie sprawdza się ona również podczas wspomagania odchudzania, a także w kuchni.
Kulinarne zastosowania aronii
Sok z aronii świetne sprawdza się na odporność, natomiast dżem z tych owoców to doskonały dodatek do wielu posiłków. Fajnym pomysłem jest dodana aronia do mięsa. Podkreśla ona smak mięsnych potraw, głównie dziczyzny. Z pewnością, nie każdy będzie fanem takiego słodko-wytrawnego połączenia, jednak na pewno warto spróbować. Warto samodzielnie przygotować przetwory z aronii. Wówczas będą one najsmaczniejsze i zachowają najwięcej właściwości prozdrowotnych.
Jak zrobić dżem z aronii?
Dżem z tego owocu przygotowuje się podobnie jak wszystkie inne. Owoce najlepiej zbierać daleko od dróg, wówczas nie są one skażone spalinami. W domu trzeba je porządnie umyć, następnie warto je przepłukać wrzątkiem. Dzięki temu owoce pozbędą się naturalnej goryczy. Tak przygotowane owoce należy zasypać cukrem i zalać wodą. Po jakimś czasie wystarczy zagotować owoce z cukrem żelującym. Zgęstniały dżem należy przelać do uprzednio wyparzonych słoiczków, dokładnie zamknąć i odwrócić do góry dnem. Dżem można dodawać do dań na słodko – jogurtów, gofrów dżemów – a także gorących napojów np. jesiennej herbaty. Nic jednak nie przebije aronii dodanej do mięsa.