Wysuszone warzywka
Susz warzywny to świetny dodatek nie tylko do zup, ale także do sosów i mięsa. Jest alternatywą do kupnych suszonych warzyw, które często są sprzedawane z dodatkiem niezdrowych składników. Taką mieszankę możemy zrobić samodzielnie w domu i nie wymaga to wielkich umiejętności kucharskich.
Jakie warzywa wykorzystać do domowego suszu warzywnego?
To jakie warzywa dodamy do naszej mieszanki zależy jedynie od nas. Jednak najlepiej przygotować susz ze świeżych i ekologicznych warzyw. Susz warzywny jest bardzo prosty w przygotowaniu. Możemy do niego wykorzystać przede wszystkim warzywa dostępne w każdym sklepie: marchewkę, korzeń pietruszki, seler, buraki. Do składników suszu można także dodać: por, cebulę, czosnek, paprykę, chilli, pomidory, natkę pietruszki. Mieszankę możemy skomponować według własnych upodobań.
Jak zrobić domowy susz warzywny?
Przygotowanie mieszkanki warzywnej wcale nie wymaga od nas dużo wolnego czasu. Warzywa przede wszystkim trzeba dobrze umyć, osuszyć oraz obrać. Tak przygotowane należy pokroić w drobne kawałki – im mniejsze tym lepiej. Można je pokroić zarówno w plastry, pół-plastry lub kostkę. W całości możemy suszyć chilli oraz pomidory. Aby warzywa nie ściemniały podczas suszenia to powinniśmy je namoczyć w roztworze wody z kwaskiem cytrynowym lub solą. Tak przygotowane warzywa możemy suszyć na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest ułożenie pokrojonych warzyw na blaszce wyłożonej papierem i pozostawienie ich w nasłonecznionym i suchym miejscu. Dużo szybszym sposobem jest wysuszenie warzyw w piekarniku. Należy je piec aż będą suche i łamliwe. Tak ususzone warzywa można jeszcze rozdrobnić w blenderze. Gotowe warzywa również można doprawić solą, pieprzem, kurkumą. Susz należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub słoikach.
Do czego dodawać susz warzywny?
Mieszanka warzyw to przyprawa, która sprawdzi się przy doprawianiu zup. Szczególnie będzie świetnie smakować w zupach warzywnych i rosole. Również można ją wykorzystać jako dodatek do sosów oraz mięsa drobiowego. Suszone warzywa mogą być także dodatkiem do potraw na bazie ryżu, kaszy i makaronu. Dodając domowy susz z warzyw mamy pewność, że posiłek będzie bez ulepszaczy oraz konserwantów.