Zaopatrz się w naturalne witaminy
Popularne Jonagold, soczysta Gala, przepyszny Champion, kwaśna papierówka czy klasyczne Szara Reneta albo Antonówka to zaledwie kilka odmian polskich jabłek. Konsumujemy jabłka na wiele sposobów. Z jabłek można tłoczyć sok. Jabłek używa się do wypieków. Można je dodawać do sałatek. Sok jabłkowy świetnie pasuje do żubrówki. Jednak najlepsze są w swojej naturalnej formie, chrupane świeże aż do ogryzka.
Polska największym producentem jabłek w Europie
Królowej Bonie zawdzięczamy sprowadzenie do Polski włoszczyzny oraz ziemniaków. Mało kto jednak wie, że dzięki tej pochodzącej z Włoch monarchini w Polsce na dobre zagościło sadownictwo, to znaczy rozpoczęła się uprawa jabłek. Dziś Polska produkuje najwięcej jabłek w Europie.
Sercem polskiego sadownictwa jest Grójec i jego okolice. Aż 40% jabłek zbieranych jest z grójeckich sadów. Pakowane na skrzyniopalety na jabłka, owoce polskich sadów przemierzają tysiące kilometrów europejskich autostrad, by dotrzeć do zagranicznych konsumentów.
Dlaczego warto jeść jabłka
Podobno najwięcej witamin jabłko ma zaraz pod skórką. Tak naprawdę cały owoc jest bogaty w witaminy i minerały ważne dla naszego zdrowia. Po pierwsze, jabłka są skarbnicą witamy C, która pomaga naszemu organizmowi opierać się infekcjom i chorobom. Jabłka to także bogate źródło błonnika, a ten z kolei reguluje poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Jabłka to wreszcie pektyny, które oczyszczają organizm z toksyn, pomagają utrzymać układ trawienny w dobrej kondycji oraz zadbają o płaski brzuch. Jakby tego było mało, w jabłkach znajdziemy też wapń, który jest strażnikiem zdrowych i silnych kości, ale także dba o kondycję włosów i paznokci.
Dla osób, które muszą uważać na swoją wątrobę poleca się jabłka pieczone. Pieczenie niweluje drażniące efekty kwasu jabłkowego, zachowując przy tym dobroczynne właściwości jabłek. Jabłka z piekarnika są naprawdę pyszne. Nawet, jeśli nie musimy specjalnie uważać na kwas jabłkowy, warto spróbować tego owocu w tej nowej odsłonie.
Miej jabłko zawsze pod ręką
Jabłka są więc skarbnicą zdrowych elementów, z których powinniśmy i możemy obficie czerpać. Powinniśmy się zaopatrywać w te owoce nie na sztuki czy kilogramy, ale na skrzynki na jabłka. Jabłek bowiem nie można przedawkować, a poza tym jabłka mogą stosunkowo długo leżeć w chłodnych warunkach i nie stracą swoich walorów. Jeśli chcielibyśmy zaopatrzyć się hurtowo w skrzynie na jabłka, można z łatwością przechowywać te owoce, na przykład w piwnicy.