Deser włoski
Tradycyjne włoskie lody są coraz częściej wypierane przez sorbety oraz granity napoje. Są to lekkie, zdrowe oraz chłodne przekąski, które zyskują coraz większą popularność w Europie. Warto zauważyć, że deser był już z nami od dawna, a sam pomysł narodził się w czasach Nerona. Jednak to kuchnia azjatycka pierwsza zaczęła korzystać z mrożonych deserów.
Przygotowanie sorbetu
Słowo sorbet pochodzi od tureckich słów “serbat”. W Iranie także był przyrządzany sorbet, który polegał na tym, że przygotowywano napój, do którego dodawano słodzony sok owocowy oraz wodę. Na przyjęciach w pałacu Nerona serwowane były desery w postaci miodu i wina zmieszanych ze śniegiem. Dawniej ludzie nie posiadali jednak zamrażarek oraz mroźni, dlatego takie desery musiały być podawane od razu. Śnieg był zbierany w górach bezpośrednio do wiader i transportowany był przez biegaczy.
Granita a sorbet
Musieli oni zbierać lód bardzo szybko oraz przetransportować go do miasta zanim się roztopi. Był to jednak przysmak bardzo ceniony przez ludzi, który doskonale orzeźwiał oraz przygotowywał kubki smakowe gości na kolejne dania, w tym danie główne. Granita różni się od sorbetu tym, że posiada strukturę ziarnistą, a sorbet ma konsysentencję gładką. Jest ona przygotowywana z cukru oraz syropu lub soku owocowego. Co ciekawe granity napoje możemy sami przyrządzić w domu, jeżeli posiadamy odpowiednią zamrażarkę. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki, dodać posiekane owoce i włożyć prawie przygotowany deser do zamrażarki na cztery godziny.
Smak
Oczywiście smak granity jest dowolny, ponieważ nie każdy ma takie same preferencje smakowe, jednak najbardziej popularna jest granita o smaku cytrynowym. Warto także zauważyć, że są to przekąski doskonałe dla wegetarian ze względu na to, że posiadają bardzo małą liczbę kalorii. Coraz częściej możemy także spotkać granitę o smaku pomidorowym oraz różne kombinacje warzywne. Prostota wykonania, a także niskie koszty składników powodują, że ludzie bardzo chętnie sięgają po tego typu specjały. Mimo upływu lat włosi dalej przygotowują najlepsze sorbety jakie możemy zjeść na tej planecie. Przy obecnych możliwościach granitę przygotowuje się znacznie łatwiej niż kiedyś, a także można ją przechowywać przez wiele dni i nie wpływa to negatywnie na jej smak ani jakość. Musimy jednak pamiętać, żeby korzystać tylko z najlepszych składników.