Jak przygotować granitę?
Granita to włoski deser, który cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników słodkości. Jest lekki, przepyszny i dość prosty w przygotowaniu. Co warto wiedzieć o jego przyrządzaniu? Jak się za to zabrać? Czy można ułatwić sobie przygotowanie granity?
Pokrusz lód
Podstawą każdej granity jest kruszony lód. Najlepiej, jeśli przy pomocy blendera rozdrobnisz kostki lodu na bardzo małe kawałki. Im mniejsze, tym lepsze. Dobra Granita to taka, którą łatwo można wypić przez słomkę. Dzięki temu deser po prostu łatwiej jest zjeść i nie przerywać sobie spaceru.
Pokruszony lód umieść w blenderze kielichowym albo wysokim naczyniu. Najważniejsze jest, żeby nie było ryzyka, że drobinki z niego wypadną. Doskonale, jeśli jest on zamykany od góry i skutecznie zabezpiecza deser.
Dodaj sok
Drugim krokiem przygotowania dania jest dodanie odrobiny soku owocowego. Ile? Tyle, ile chcesz. Im będzie go więcej, tym słodszy i bardziej kolorowy będzie sam deser.
Najbezpieczniej będzie, jeśli będziesz dodawać sok po trochu. Nalej łyżkę i dobrze wymieszaj ją z lodem. Sprawdź, jak smakuje i w razie potrzeby dodawaj więcej. Staraj się jednak w miarę możliwości, by dość często sprawdzać smak granity. Tylko tak możesz się upewnić, że będzie idealna.
W przypadku tego deseru bardzo ważne jest dokładne połączenie składników. Musisz je mocno wymieszać, by cały lód został zabarwiony sokiem i nabrał apetycznego koloru.
Specjalne maszyny
Granitę można też przygotować w granitorze. Jest to specjalna maszyna, która ma zbiornik ze wbudowanym mieszadłem. Uniemożliwia on zamarznięcie deseru w spójną bryłę, ale równocześnie chłodzi, więc lód nie roztapia się. Dzięki temu deser może mieć właściwą konsystencję.
Granitory często mają po kilka zbiorników, więc umożliwiają równoczesne przygotowanie kilku smaków deseru. Są one dostępne także w wersjach odpowiednich do użycia w domu. Są one mniejsze, niż te wykorzystywane przez profesjonalistów, ale zdecydowanie ułatwiają przygotowanie deseru i sprawiają, że jest ono proste.