Kilka słów na temat naturalnych przetworów owocowych
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez przetworów owocowych. To właśnie w naszym kraju tak chętnie korzysta się z dżemów, konfitur, kompotów, galaretek. Wszystkie te smakołyki zamyka się w słoikach latem, a następnie korzysta się z nich jesienią i zimą.
Pyszne naturalne przetwory owocowe
Coraz więcej firm produkujących przetwory owocowe stawia na to, aby gotowe produkty były jak najzdrowsze. Korzystają ze świetnych jakościowo owoców z ekologicznych upraw, stosują mniej cukru oraz konserwantów. To bardzo pozytywna zmiana. Właśnie po takie przetwory warto sięgać.
Jak wybrać zatem najlepsze Naturalne przetwory owocowe ze sklepowych półek? Warto sprawdzić na etykiecie produktu, ile owoców użyto do stworzenia 100 g gotowego dżemu lub konfitury. Im więcej, tym lepiej. Ważna informacja to ta, która dotyczy ilości zastosowanego cukru. W tym przypadku im mniej cukru na 100 g gotowego produktu, tym lepiej.
Przetwory owocowe godne uwagi
Klasyką gatunku są pyszne konfitury z owoców. Warto wybierać je do ciast drożdżowych, naleśników, gofrów. Kolejna opcja to po prostu dżem. Jeśli postawi się na taki, który zagęszczony był pektynami, będzie to bardzo zdrowy wybór.
Można kupować również owoce w zalewie, soki owocowe, musy owocowe. Te ostatnie to coś pysznego dla maluchów. To zdrowa alternatywa dla słodyczy, która zawiera tylko naturalnie występujące w owocach cukry. Ostatnia ciekawa możliwość to różnego rodzaju galaretki owocowe, które zagęszczone są naturalnymi pektynami i nie zawierają cukru.