Zalety przetwórstwa owocowo warzywnego
Warzywa i owoce możemy spożywać w różnych formach – zarówno świeże, jak i przetworzone. Przetwórstwo owocowo warzywne jest bardzo ważną branżą w sektorze spożywczym gospodarki. Mimo że powinniśmy jeść jak najmniej przetworzonego jedzenia, przetwory powinny znajdować się w naszej diecie poza sezonem na świeże owoce i warzywa. Oto najważniejsze zalety przetworów oraz samego przetwórstwa.
Przetwory – samo zdrowie
Przetwory owocowe i warzywne mimo obróbki cieplnej i pasteryzacji zawierają wiele witamin i mają właściwości zdrowotne. Soki owocowe lub nalewki, zwłaszcza z malin czy truskawek, są idealne podczas przeziębienia. Kiszonki zaś mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy oraz odporność.
Dzięki przetworom możemy zimą cieszyć się z owoców i warzyw, które świeże są dostępne tylko latem. Dzięki nim możemy uniknąć niebezpiecznych niedoborów witamin, które mogłyby przytrafić się zimą przez brak owoców i warzyw w diecie.
Przetwórstwo przedłuża trwałość
Przetwórstwo owocowo warzywne pozwala na przedłużenie trwałości owoców i warzyw, które na świeżo nie mogą być długo przechowywane i szybko się psują. Niektóre przetwory można przechowywać w odpowiednich warunkach nawet kilka lat.
Przetwory z owoców i warzyw mogą nawet uratować życie! Z racji, że długo mogą stać w spiżarni czy piwnicy, są idealne na czarną godzinę, kiedy z jakichś powodów zabraknie nam innych rzeczy do jedzenia. Np. kiedy samotna osoba zachoruje i przez minimum kilka dni nie będzie mogła wyjść nawet na zakupy, przetwory będą dla niej zbawieniem.