Jak prawidłowo suszyć warzywa?
Suszone warzywa cieszą się w ostatnim czasie bardzo dużym zainteresowaniem, ale pomimo tego wiele osób nie ma zielonego pojęcia w jaki sposób powinno suszyć się warzywa. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo jak prawidłowo suszyć warzywa, aby zachowały one swój kolor i drogocenne składniki mineralne.
O czym należy pamiętać?
Suszenie warzyw należy przeprowadzić z głową, ponieważ tylko w ten sposób będzie można zachować niesamowite walory smakowe i niepowtarzalny aromat. Do suszenia warto wybrać przede wszystkim te warzywa, które w swoim składzie mają jak najmniejszą ilość wody.
Osoby, które nie posiadają w domu specjalnej suszarki do warzyw albo grzybów, powinny skorzystać z pomocy domowego piekarnika. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że nie wszystkie warzywa suszy się tak samo. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim to, aby suszyć jedynie zdrowe i nieuszkodzone warzywa lub owoce.
Suszenie marchewki i buraków
W Polsce największym zainteresowaniem cieszy się oczywiście suszenie marchewki i buraków. Warzywa te należy dokładnie umyć i drobno pokroić. Po tej czynności warto warzywa przez kilka minut blanszować we wrzątku. Aby uzyskać ciekawy efekt można dodać kilka kropli soku z cytryny. W dużej mierz to właśnie dzięki temu dodatkowi można uzyskać intensywny kolor i beta-karoten warzyw.
Aby dokładnie osuszyć warzywa warto skorzystać z pomocy zwykłego ręcznika papierowego. Suszone warzywa należy rozłożyć na półkach suszarki albo na blasze piekarnika domowego. Na samym początku piekarnik należy rozgrzać do temperatury 60ºC. Po godzinie pieczenia można ustawić temperaturę do 80°C.
Jak suszyć pozostałe warzywa?
Aby przygotować niesamowity susz warto skorzystać z dobrodziejstwa pietruszki, selera, poru albo cebuli. Warzywa należy dokładnie umyć i pokroić w kostkę albo plastry.
Wymienione powyżej warzywa należy suszyć w temperaturze ok. 30ºC. Po około godzinie można temperaturę podnieść do 50ºC. Jeżeli chodzi o sam czas suszenia to nie powinien on przekraczać 5 godzin.
Najtrudniejszym zadaniem jest oczywiście suszenie zielonych warzyw. W tym konkretnym przypadku temperatura piekarnika nie powinna przekraczać 35°C. Jeżeli ustawi się większą temperaturę to niestety warzywa stracą swój smak i aromat.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..